Reisen til Denali

Reisen til Denali


En reise er så mangt, - en pakketur til fjerne himmelstrøk, en ekspedisjon over år, - en skitur i lyse vårnetter, - eller en kveldstur i skogbrynet. Det handler om å være underveis, kikke under skjørtegranene eller legge kanoen til land og slå opp teltet på tundraen.


En reise er å lytte til barndommens strenger. Våge å ta noen stavtak innover egne vidder - våge å leite fram jegerkraften i seg. For en reise handler om jakt. Lysten til å jakte på noe, med alle de sanser en besitter. - På skyggen av linneablomsten mot varm skogbotn, en rådyrklauv i vårsvart myrjord, storelgen i Denali eller de gode tankene når en staver seg mot bua etter en soldag i aprilfjellet, mens blåtimen går over i kveld og dagen enda brenner i ansiktet.


Men en reise handler også om å stoppe opp. Ta seg tid. Tid til å lytte etter smellene fra høstisen som legger seg på stille vann, eller tålmodighet til å vente på hubroens skrik fra berget.


Det handler om å få tak i noen sjeldent, - et trofé som gjør at jegerhjertet slår litt raskere, en opplevelse å pakke i ryggsekken, et fotografi, et knippe ny kunnskap,  - eller et par småørretter som krøller seg i steikepanna. Til sjuende og sist handler det om å kjenne at en selv lever, mens hjertet slår i samspill med alt annet som også lever.

Noen gjemmer trofeene langt inne i seg, mens andre spikrer dem på veggen og deler dem med andre. Med kamera mellom hendene blir det en besettelse å forsøke å formidle videre  noen av jegerhjertets dobbeltslag, de sitrende høydepunktene når livet står stille, når sansene og konsentrasjonen er i helspenn, og en vet at telelinsa like godt kunne vært urjegerens pil og bue. Selv tar jeg sjansen på å spikre noen av mine trofeer på veggen og dele dem med andre.


BANK

Sunset at Toklat River -Denali Wilderness

Arne J. Mortensen, Turrmoen 115, 2635 Tretten 48073752

E-post: Biologos7@gmail.com. Hjemmeside: Biologos.no. Arkiv: Biologos.photoshelter.com. Org nr 984460058

© Copyright. All Rights Reserved.